Brazilian Jiu Jitsu

Brazilian Jiu Jitsu

Brazilian Jiu Jitsu

Brazilian Jiu Jitsu (BJJ) is een vechtsport die zich richt op het zo snel mogelijk naar de grond brengen van de tegenstander – middels een takedown, worp of shoot – om daar vervolgens verder te gaan met het grondgevecht. De bedoeling is om te zorgen dat de tegenstander zo snel mogelijk afklopt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van diverse grepen, armklemmen, verwurgingen en beenklemmen. Door zo snel mogelijk naar de grond te gaan wordt het voordeel dat een meer bekwame staande vechter heeft weggenomen. Uit onderzoek en praktijk blijkt dat 80% van de vrije gevechten op de grond eindigen.  Dit is ook te zien bij de belangrijkste Mixed Martial Arts (MMA) wedstrijden. Bij deze wedstrijden wordt het merendeel beslist op de grond. Het is dan ook belangrijk het grondgevecht te beheersen.

 

Technieken Brazilian Jiu Jitsu

BJJ is een meer aan de praktijk aangepaste versie van het traditionele Japanse Jiu Jitsu. Het idee achter beide vormen is dat een klein of zwakker persoon met de juiste technieken en bewegingen zichzelf kan verdedigen tegen een sterker en groter persoon. Het BJJ is dus een zeer geschikte vechtsport voor lichtere personen en vooral vrouwen. BJJ kan ook beoefend worden als zijnde competitiesport, hierin wordt er verschil gemaakt tussen sport BJJ (met pak), grappling (zonder pak, trappen en stoten zijn niet toegestaan) en MMA (zonder pak, alles is toegestaan).Voor een leek lijkt BJJ wellicht op een onsamenhangend potje worstelen. Er zit echter een duidelijk systeem in zodat de beginnende beoefenaar de technieken op een gestructureerde manier leert toe te passen. De posities zijn ingedeeld in: stand up, guard, cross side en mount.

De trainingen zijn opgebouwd uit drie elementen: warming up, technieken en sparring. De warming up bestaat uit specifieke oefeningen voor BJJ, deze oefeningen zorgen voor een betere doorbloeding van de spieren wat de kans op blessures tijdens de training verkleind. Na de warming up volgen de technieken. Tijdens deze sessie worden de bewegingen en principes van BJJ met een partner beoefend. Het laatste deel van de training wordt er gesparred. Sparring is een belangrijk onderdeel van BJJ waarbij de geleerde oefeningen en principes toegepast moeten worden op een bewegende tegenstander.

 

Stand Up

BJJ is het meest effectieve systeem voor grondvechten en wordt toegepast in vrijwel iedere MMA wedstrijd. Onze BJJ lessen zijn ook een goede aanvulling op de Krav Maga trainingen. Kom snel langs voor een gratis proefles. Inschrijven kan via de website of kom gewoon eens binnenlopen.

Guard

In de guard lig je op je rug en controleer je de tegenstander met je benen. De bedoeling is om je opponent uit balans te brengen en uiteindelijk te submitten of the sweepen voor een betere positie. Het is een veelzijdige positie waarbij er een groot aantal submissies en sweeps uitgevoerd kunnen worden. De drie typen guard zijn: open-, gesloten- en half-guard. In gesloten-guard zit het lichaam van de tegenstander ingesloten tussen de benen waarbij de enkels over elkaar gekruist zijn. In de open-guard zijn de benen niet gesloten en is er meer bewegingsruimte om de benen te gebruiken. In de half-guard wordt een been van de tegenstander ingesloten.

Cross side

In de cross side wordt de tegenstander gecontroleerd vanaf de zijkant. De schouders van de tegenstander worden met de druk van het lichaam op de grond gehouden om zo over te gaan op een klem of verwurging.

Mount

In de mount zit je op het torso van de tegenstander waarbij het lichaam van de tegenstander wordt gecontroleerd door de druk van het lichaam. Voor controle zijn de benen ingehaakt onder de rug van de tegenstander. De armen kunnen gebruikt worden voor het aanzetten van een klem of verwurging.

Back mount

De back-mount is een variant van de mount, waarbij men op de rug van de tegenstander zit. De benen zijn hierbij ingehaakt onder de buik van de tegenstander.

Submissions

Submissies kunnen ingedeeld worden in twee categoriëen: klemmen en verwurgingen. Bij klemmen wordt het (schouder, elleboog, pols, knie of enkel) gewricht overstrekt. Bij verwurgingen worden de aders in de nek afgeklemd met de armen of benen.

Geschiedenis

Het Braziliaans Jiu-Jitsu (afgekort BJJ) is uitgevonden door Carlos Gracie, die eind 19e, begin 20e eeuw kennismaakte met de Jiu-Jitsu sport. Carlos groeide op als zoon van een rijke familie, en kwam op 19-jarige leeftijd in contact met de Japanner Maeda, een Judo/Jiu-Jitsu kampioen, die zich in Brazilië had gevestigd. In die tijd waren er in Brazilië geen andere vechtsporten bekend dan Boxen en Capoeira, het traditionele Braziliaanse schijngevecht. Het gebruik van worsteltechnieken en de mogelijkheden die Jiu-Jitsu in zich heeft om zwaardere tegenstanders op een effectieve manier uit te schakelen wekte de interesse van Carlos Gracie.

Carlos en zijn broers, Oswaldo, Gastao, Jorge en Helio, maakten naam door verscheidene demo’s te geven en straatgevechten te winnen. Na slechts 1 jaar les van Maeda (die terugging naar Japan) ontwikkelde Helio (de jongste broer) het Braziliaans Jiu-Jitsu als een zeer effectieve vechttechniek met een sportief aspect.

De Gracie Jiu-Jitsu school daagde scholen met andere vechtstijlen uit om hun technieken te testen. Helio Gracie versloeg al zijn tegenstanders, zelfs diegenen die 2x zwaarder wogen, in allerlei stijlen met en zonder regels. Helio leerde daarop alles aan zijn zoons die de sport brachten op het niveau van vandaag.

Rickson Gracie.

Rickson wordt gezien als de meest succesvolle zoon van Helio in het BJJ. Vanaf zijn 18e heeft hij geen wedstrijd meer verloren, zowel qua BJJ als MMA. De stijl van Rickson verschilt dan ook van andere stijlen door de aandacht voor het vechten vanuit de basis. Ongeacht in welke situatie je je bevindt, je moet het gevecht naar je hand kunnen zetten. Dat geldt in wedstrijden, maar zeker ook op straat. Daarom geldt de standaard van Rickson als de hoogste standaard in het BJJ. Inmiddels treed Kron, de zoon van Rickson, in zijn vaders voetsporen en laat deze effectieve stijl spreken op de mat.

Rickson wordt gezien als levende legende, en daarom gevraagd bij het organiseren van vele wedstrijden en andere aangelegenheden.

Veel gestelde vragen

Ik ben geen atleet, ik ben niet in vorm. Wat nu?

Dat is geen probleem. Bovendien is dit zelfs een goede uitgangspositie om te starten. Als je denkt dat je niet in vorm bent, zal je dat waarschijnlijk ook zijn. Welkom bij de grote meerderheid van de bevolking. Om u in vorm te krijgen. Kom ons programma testen zonder vooroordelen. Het enige dat je nodig hebt is motivatie om er iets aan te doen. We starten op uw eigen niveau en werken naar de fitheid die jij voor ogen hebt. We begeleiden iedereen, van absolute beginner tot topatleten.

Hebben jullie ook personal training?

Ja. Neem contact met ons op via info@powerhouse040.nl voor de mogelijkheden.

Ik heb geen ervaring met vechtsporten is dat een probleem?

Nee hoor, of je wel of geen evaring hebt met vechtsporten maakt niets uit. We begeleiden iedereen en kunnen iedereen ook leren zichzelf te verdedigen.

Boek jouw gratis proefles